Työsuunnitelma

Opiskelijan nimi: ______________________________________________
Lukio: ______________________________________________
Yhteystietoja: ______________________________________________
Tämä työsuunnitelma toimii kotitalouden lukiodiplomisi pohjana. Sen mukaan lähdet
toteuttamaan työtäsi. Lisäksi työsuunnitelmasi on ohjenuorana arvioitsijoille.
Tässä rajaat ja kartoitat oman työsi raamit. Vastaa kaikkiin kysymyksiin mahdollisimman
perusteellisesti.

1 Mikä on teemasi ja miten rajaat aiheen?
Otsikoi ja kuvaile sisältöä lyhyesti.
-Valitsin kotitalouden lukiodiplomin teemaksi kotitalouden taidot harrastuksena ja aiheekseni kotona leivotun pullan. Aluksi valitsin pelkästään pullan, mutta halusin
rajata siitä pois teollisen puolen. Teollinen puoli olisi tehnyt aiheesta liian suuren ja vaikean käsitellä. Lisäksi tietoni teollisen puolen tuotannosta on hyvin pieni eikä aikani ylioppilaskirjoitusten ohella olisi riittänyt siihen tutustumiseen.
Teemassani aijon käsitellä eri ainesosien kuten kananmunan, vehnäjauhojen ja hiivan vaikututsta pullataikinassa ja koen myös tärkeäksi osaksi eri ruoka-aineallergioiden huomion ottamisen pullataikinaa tehdessä. Käsittelen myös erilaisia pullataikinoita ja sitä mitä kaikkea pullataikinasta voi tehdä.Aijon ottaa myös hieman huomioon sosiaalista puolta.

2 Miksi valitsit tämän aiheen?
-Perustele mahdollisimman tarkasti, mikä tässä aiheessa on sinulle tärkeätä ja
miksi haluat toteuttaa sen.
Kun aloin miettimään aihetta tein listan eri vaihtoehdoista jotka minua kiinnostivat. Listalta löytyivät pullan lisäksi mm. kakkujen teko, hiiva, luomu ruoka ja opiskelijan ruoka. Halusin aiheeni kuitenkin liittyvän leivontaan, koska pidän leipomisesta todella paljon joten päädyin lopulta pullaan.
Pulla on aina ollut osa elämääni ja pullantuoksu herättää minussa muistoja jotka liittyvät mm. siihen kuinka aina pienenä leivoin mummulassa mummun kanssa pullia. Lisäksi pullien tekeminen on minusta taitolaji ja se toi aiheeseen myös tietynlaisen haasteen.

3 Miten aikataulutat lukiodiplomityösi?
– En suorita lukiodiplomia omassa lukiossani, koska lukioni ei tarjoa kotitalouden opiskelumahdollisuutta, vaan suoritan diplomin Tampereella Kalevan lukiossa. Oikeus suorittaa lukiodiplomityö edellyttää kahta kotitalouden kurssin käymistä ja suoritan nuo kaksi kurssia Kalevan lukiossa ja saan ne suoritettua vuoden 2010 alkuun mennessä. Hoidan diplomia aina muun koulun ja harrastusten ohella leipomalla pullaa ja tutustumalla eri lähteisiin käymällä esimerkiksi kirjastosta. Kirjoitan ylioppilaaksi vuoden 2010 keväällä, joten kirjoituksiin lukeminen vie suuren osan ajastani enkä ehdi panostamaan silloin diplomiin. Kirjoitusten jälkeen eli maaliskuun lopussa alan jälleen panostamaan diplomiin. Tavoitteena on suorittaa diplomi huhti-toukokuun aikana.

4 Miten arvioit kustannukset?
-Pullan tekeminen on halpa harastus ja pullat voi pistää säilöön pakastimeen ja tarjoilla niitä sitten myöhemmin. Kustannuksia tulee aineista: maito, hiiva, sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, vehnäjauhot sekä mahdolliset muut aineet kuten esimerkiksi hillot. Aineet eivät maksa paljoa ja esimerkiksi litran maidosta saa tehtyä usean taikinan.
Arviolta yhden puolenlitran pullataikinan hinnaksi tulee alle 3e josta saa tehtyä suuren määrän pullia.

5 Mahdollisen työryhmän jäsenten nimet. Miten työnjako toteutetaan?

6 Minkälaisia tavoitteita itsellesi asetat?
– Tavoitteeni on kehittyä hyväksi pullantekijäksi ja oppia tekemään erilaisia pullia kuten: korvapuusteja, pitkoja, bostonpullaa, piiraita pullataikinasta ym. Haluan oppia eri aineiden vaikutuksen taikinassa ja tuoda iloa perheelleni ja ystävilleni leipomalla pullaa.

7 Mitkä ovat mahdollisen työryhmän yhteiset tavoitteet?

8 Mitä toteuttamisen tapoja käytät?
– Leivon pullia erilaisista taikinoista ja tavoitteenani olisi löytää hyvä taikina. Pyrin myös itse parantelemaan taikinoita ja tekemään niistä terveellisempiä versioita.

9 Mitä muita seikkoja haluat tuoda esille?
– Haluan tuoda esille kuinka esimerkiksi hiiva, kananmuna ja jauhot vaikuttaavat taikinassa
a kuinka taikinanteko muuttuu otettaessa huomioon ruoka-aineallergia ja jättämällä taikinasta pois esimerkiksi kananmuna.

Voit muuttaa työsuunnitelmaasi työn edistyessä ja sen niin vaatiessa, mutta kaikki
muutokset tulee kirjata ja perustella hyvin.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: