Oppimispäiväkirja

Olen yläasteelta asti harkinnut ammatikseni kotitalousopettajaa. Olen aina pitänyt ruuasta 😀 ja haluan ammatin jossa saan työskennellä ihmisten parissa eikä tarvitse tuijottaa vain tietokoneen näyttöä.

Tutkimme äidin kanssa missä kotitalousopettajan koulutuksen voi suorittaa ja mitä opiskelupaikan saamiseksi tarvitsisi. Huomasimme että pisteitä saa jos on suorittanut kotitalousdiplomin. Kiinnostuin asiasta ja katselimme missä diplomin voisi suorittaa. Aluksi ei löytynyt mitään, mutta sitten yhtenä päivänä äiti kertoi, että Kalevan lukiossa olisi mahdollista suorittaa diplomi. Innostuin asiasta heti ja päätimme ottaa yhteyttä Kalevan lukioon ja keskustella oman lukioni rehtorin kanssa onnistuisiko diplomin suorittaminen toisessa lukiossa.

Rehtorimme otti yhteyttä Kalevan lukioon eikä diplomin suorittamiselle ollut esteitä. Keskustelimme vielä kotona äidin kanssa olisinko valmis käymään Tampereella kotitaloudentunneilla oman koulun ohella minkä suorittaminen on tärkeätä ja olisinko valmis suorittamaan diplomin jonka suorittaminen vaatii paljon työtä. Olin valmis ja päätin ryhtyä suorittamaan kotitaloudenlukiodiplomia.

7.8.2009
Kävin Kalevan lukiossa keskustelemassa kotitalousdiplomista ja tapasin koulun kotitalousopettajan VP Pulkkisen. Suunnittelimme diplomin suorittamista mm. aikatauluja, kursseja, diplomitehtävän aihetta ja keskustelimme diplomin suorittamisesta. Tapaaminen oli todella kannustava ja tapaamisen jälkeen olin onnellinen että olin ryhtynyt tähän.

8.8.2009
Olin saanut opettajalta Kalevan lukion kurssitarjottimen ja tiedon siitä minä päivinä ja mihin aikaan kurssit ovat. Katselimme äidin kanssa kurssivaihtoehtoja, mutta tilanne ei kuitenkaan näyttänyt hirveän hyvältä… Minun olisi sovitettava yhteen oman lukioni kurssit ja Kalevan lukion kotitalouden kurssit eivätkä ne näyttäneet sopivan. Äiti lupas katsoo asiaa vielä tarkemmin, että pystyiskö mun työjärjestyksiä muuttamaan niin paljon että pääsisin 2/3 kotitaloustunneille.

12.8.2009
Äiti tuli antamaan tuomion ja kertoi, ettei saa millään oman lukioni ja Kalevan lukioiden työjärjestyksiä sopimaan yhteen niin, että pääsisin Kalevan lukioon. Se ei vaan onnistu, koska lukiossani on 5 jakso järjestelmä ja 75min oppitunnit kun taas Kalevan lukiossa on 6 jakso järjestelmä ja 45min oppitunnit.
En halunnut uskoa, etten voisikaan suorittaa diplomia. En halunnut uskoa äidin uutisia ja päätin vielä itse katsoa.

13.8.2009
Jouduin antamaan tuomion myös itselleni. Ei onnistu. Aivan mahdotonta. Olin murtunut, koska olin suunnitellut ja haaveillut tästä jo monta kuukautta. Järjestelyt lukioni ja Kalevan lukion kanssa oli jo tehty ja juttu osoittautuikin mahdottomaksi.

17.8.2009
Ennen kuin lähetin asiasta sähköpostia VP:lle halusin vielä käydä koulussa opon luona näyttämässä Kalevan koulun kurssitarjotinta ja lukkariani siltävaralta, että jos opo löytäisi vielä jonkun ratkaisun. Harmikseni näin ei käynyt vaan sain kolmannen tuomion. Lähetin VP:lle sähköpostia ja kerroin tilanteeni.

18.8.2009
Sain todella toivoa antavan vastauksen VP:lta. Se antoi paljon toivoa! Näytin viestin äidille ja aloimme heti katsomaan löytyisikö yhtään mahdollisia vaihtoehtoja. Ja löytyihän sieltä! Illalla katselin mtv3 ilta 10 uutiset ja uutisten loppukevennyksenä oli todella mielenkiintoinen juttu naisesta joka harrastaa kakkujen tekemistä ja erityisesti niiden koristeluja aivan uskomattoman näteillä marsipaani koristeilla! Kiinnostuin heti ja menin käymään hänen nettisivuillaan. Täytekakku on aina ollut mielestäni juhlapöydän kunigatar ja suorastaan rakastan täytekakkuja.

19.8.2009
Tietenkin tällaisten vaikeuksien jälkeen oli edessä oltava vielä yksi pieni mutka, mutta kävin hoitamassa sen rehtorin ja opettajan kanssa, jonka jälkeen pystyin iloisilla mielin vastaamaan sähköpostiin ja kertomaan että pystyn osallistumaan kotitaloudenkursseille Kalevan lukiossa.

21.9.2009
Päivää ennen ensimmäisen kotitalouskurssin alkamista Kalevan lukiossa jännitti todella paljon. En tunne koulusta ketään, aivan uusi ympäristö enkä tiedä koulun tavoista mitään.
Oon miettinyt viime päivien aikana kotitalousdiplomini aiheita.

Tykkään leipomisesta niin olis tosi kiva jos se voisi liittyä siihen jollakin lailla. Yks ajatus oli, että jos järjestäisin juhlan esim. voisin pitää illanistujaiset kavereille jossa olis jotain pientä suuhunpantavaa. Sitten ajattelin että pulla vois olla tosi kiva aihe. Kun se on sellainen arkiherkku ja se käy melkeinpä mihinkä vaan tilaisuuteen. Pullia on paljon erilaisia ja pullataikinasta voisi tehdä tosi paljon kaikenlaista.

Mtv3 tuli uutisten kevennyksenä juttu naisesta joka tekee harrastaa kakkujen tekemistä. Innostuin ideasta itse koska tykkään kakkujen tekemisestä ja koristelemisesta paljon, mutta luulen että diplomin aiheena se voisi olla vähän hankala. Mietin myös itselleni ajankohtaista ja hyödyllistä aihetta ja mieleeni tuli ”pienellä budjetilla ruokaa” ns. opiskelijaruokaa . Olen itse todennäköisesti lähdössä opiskelemaan jonnekin kauemmaksi ja kotoa muuttaminen on edessä joten aihe olisi itselleni hyödyllinen ja kaupassa käydessä tulisi varmasti kiinnitettyä aivan eri asioihin huomioita toisin kuin nykyään. Tästä ajatuksesta sain idean ottaa aiheeksi luomuruuan. Se voisi olla myös mielenkiintoinen aihe, mutta en itse tiedä luomuruuasta juuri mitään niin perustieto olisi aika vähäinen .

Koska leipominen kiinnostaa itseäni todella paljon ja leivonnassa käytettään kohotusaineita jonka myötä hiiva tuli mieleeni: ”Hiivasta on moneksi” / ”Leipuri hiiva”.
Siinä ovat mun tämänhetkiset ajatukset. En tiedä yhtään ovatko ne oikeanlaisia vai olenko ihan väärillä poluilla, mutta huomenna se selviää.

22.9.2009
Aamulla klo. 8.00 alkoi Kalevan lukiossa ensimmäinen kotitaloustunti. Jännitti paljon, mutta koko ryhmä vaikutti kivalta vaikken ketään tuntenutkaan. Käytiin läpi kurssin sisältö ja käytännön asioita. Saatiin myös sellainen kiva vihko jossa on paljon erilaisia ruokaohjeita ja tietoa.

Päivän aiheena oli valmistaa keksejä. Teimme neljää erilaista ja kukin ryhmä sai oman. Keksit olivat: suklaakeksit, kookospikkuleivät, Susannan suklaaleivät ja hituset. Oma ryhmäni teki hituset. Ryhmä oli tosi kiva. Siihen kuului itseni lisäksi kaksi tyttöä ja poika. Varsinkin tytöt ottivat mut heti mukaan ryhmään 🙂 Tykkäsin tosi paljon työskennellä ryhmässä.

Olin aluksi kyllä ihan hukassa, että missä on mikäkin tavara, mutta lopulta kaikki alko löytymään. Tuntityöskentelyssä oli paljon samanlaista mitä on ollut yläasteella. Esim eri ryhmät hoitaa eri asiat kuten roskien viemisen ja sitten niitä vuoroja vaihdellaan aina. Tunnilla käytettiin ihan uutta juttua jota en ollut itse ikinä käyttänyt tai nähnyt missään. Se oli sellainen rasvasuihkejuttu jota pistettiin leivinpaperille.

Tunti kului todella nopeasti ja tunnin lopussa päästiin maistelemaan keksejä. Kaikki mitä maistoin oli todella hyvää. Ainoa mitä en maistanut olivat ne kookoskeksit, koska en voi sietää kookoshiutaleita. Tunnista jäi hyvä mieli ja aloin jo odottamaan seuraavaa J

24.9.2009
Viime yönä mietin kotitalouden aihettani. Päädyin aika nopeasti aiheeseen: pulla, koska se jotenkin tuntui kivalta ja omalta. Saisin tehdä erilaisia pullia, maistella erilaisia pullia ja sitten kun niitä tarjoaa muille niin muut tulee iloisiksi 🙂
Koulun jälkeen menin kirjastoon hakemaan leivonta- ja pullakirjoja. Löysin pari todella hyvää kirjaa, joissa oli paljon hyvänkuuloisia ohjeita ja vinkkejä. Tein kotona ruuaksi nakkikeiton ja täytekakkupohjan ystäväni huomiselle syntymäpäivälle.

25.9.2009
Tein kakun loppuun ja kakun väliin tuli mansikkaa, banaania ja kermavaahtoa. Kakun päälle kinuskikuorrutus ja kermavaahtoa. Kuljetus oli vähän mutkainen ja töyssyisä joten kakku levisi, mutta saimme sen korjattua. Kakku oli hyvää ja kaikki meni.

30.9.2009
Erehdyin kotitaloustunnin ajankohdasta joten menin vahingossa liian aikaisin ja siellä oli toisen ryhmän tunti, mutta onneksi se ei haitannut. Tunnin aiheena oli munakaskääryle ja pullat. Lisäksi sai tehdä salaattia jos halusi. Ryhmä tuntemattomia otti minut hyvin vastaan ja ryhmä oli kiva. Tein ryhmässä tyttöjen kanssa munakkaan ja ryhmän pojat tekivät pullat. Molemmat onnistuivat hyvin ja olivat hyviä! Sovimme opettajan kanssa että tulen vielä myöhemmin samana päivänä omaan ryhmääni jossa aiheet olivat samat. Koska aiheet olivat samat opettaja pyysi minua tekemään korvapuusteja. Niistä tuli ihan hyviä muttei täydellisiä. Jauhoja pistin vähän liikaa. Tekemällä taas oppii. En osaa sanoa kumman ryhmän (omani vai toisen ryhmän) tuotokset olivat parempia. Molemmat olivat hyviä! Koska en pääse tulemaan seuraaville kerroille sain tehtäväkseni tehdä lihapullia (sipulikeittopussi, ja korppujauho), köyhiä ritareita, jauhelihakastike ja kääretorttu.

4.10.2009
Tänään pistin suuren vaihteen päälle ja aloin kokkailemaan. Tein lihapullia (sipulikeittopussi ja korppujauhot). Huomasin kyllä heti eron kumpi on kumpi, mutta molemmat oli kyllä hyviä. Äiti tykkäsi enemmän niistä joissa oli korppujauhoja kun ne oli kevyempiä ja vähempi suolaisia. Iskä taas tykkäsi toisista, koska niissä oli enemmän makua. Lihapullat joissa käytin korppujauhoja oli vaikeampi maustaa toisin kuin ne jotka saivat makunsa sipulikeittopussista. Perunarieskat oli helppo tehdä vaikka en ole niitä muistaakseni ikinä ennen tehnyt. Omenapiirakka oli todella tuttu tehdä, joten päätin tehdä sen Kalevan koulun lehtiön ohjeella enkä omalla vanhalla. Tuli hyvää ja pikkuveli oli onnellinen kun sai jääkiekkopelin jälkeen yhtä lempiherkuistaan. Juustosarvia on tullut joskus ennen tehtyä, mutta siitä on pitkä aika. Vanhempani olivat onnellisia kun heidän ei tarvinnut tehdä ruokaa ja kotona tuoksui hyvältä kun he tuli kotiin.

8.10.2009
Mulla oli tekemisen puutetta joten kaivoin pakastimestamme mustikoita ja vadelmia. Itse en ole suuri mustikkafani, vaan pidän enemmän mansikoista ja vadelmista, mutta piirakassa mustikat ovat hyviä ja varsinkin vaniljakastikkeen kanssa. Päätin siis tehdä piirakan joita olen usein tehnyt ennenkin. Piirakka on hyvä herkku, koska sen tekee yleensä nopeasti (murotaikina) ja samalla saa vitamiineja marjoista.

Lokakuussa tein opettajalta saamiani tehtäviä esimerkiksi: köyhät ritarit, uunikala tomaattikastikkeessa, kookosbroileri suolapähkinöillä ja jauhelihakastike. Jauhelihakastike on aika helppo ja nopea valmistaa. Meillä perheessä syödään joka viikko jauhelihakastiketta ja joskus se alkaa itseäni tympimään, mutta jauhelihakastike on hyvää (jopa koulussa J ) Ja jauhelihakastikkeesta on myös helppoa saada erimakuista rikkomalla omia tuttuja tapoja maustaa jauhelihakastike ja kokeilemalla jotain uutta.
Köyhiä ritareita, uunikalaa tomaattikastikkeessa ja kookosbroileria suolapähkinöillä en ollut ennen tehnyt joten ne olivat minulle aivan uusia. Köyhistä ritareista en niin välittänyt koska ne olivat aika rasvaisia ja liian makeita. Uunikala tomaattikastikkeessa oli hiukan ns. eksoottinen ruoka perheemme ruokapöydässä, koska meillä harvoin syödään kalaa, mutta se oli hyvää. Kookosbroileri suolapähkinöillä herätti itsessäni aika negatiivisia tunteita, koska siinä käytetään kookosta josta itse en pidä. Kookosbroileri suolapähkinöillä osoittautuikin ihan hyväksi ruuaksi ja en ollut ikinä käyttänyt ruuassa suolapähkinöitä joten opin taas jotain uutta.

Lokakuussa saimme mummultani sieniä ja itse pidän sienistä todella paljon. Monen mielestä sienet ovat limaisia ja pahan makuisia, mutta itselleni ne ovat suurta herkkua. Minun ei tarvinnut putsata sieniä tai mitään muutakaan koska ne oli jo putsattu, joten pystyin vaan pistämään sienet pannulle ja tekemään herkullisen kastikkeen.

Olimme päättäneet ystävieni kanssa pitää leffaillan ja lupauduin tuomaan sinne mutakakun jonka ystäväni yleensä minut pyytävät tuomaan jos jotain järjestetään 😀 Mutakakun ideana on se että se on suklaakakku jota pidetään uunissa noin 17 minuuttia, niin että se jää sisältä sulaksi taikinaksi. Itse pidän mutakakusta todella paljon. Se on äärettömän helppo tehdä, aineet siihen ovat halvat eikä sen tekemisessä mene kuin puolituntia.

Lokakuussa kävin kotitaloustunneilla aina kun pystyin eli yleensä kerran viikossa. Tunneilla käsitellystä teoriasta jotkut asia olivat vanhoja asioita, jotka ennestään jo tiesin, mutta tunneilla tuli myös paljon uusia asioita esimerkiksi: miksi purjo pitää pestä, miten paahtaminen eroaa paistamisesta, kananmunien luokittelu ja Maillardin reaktio.
Ruuat joita tunneilla tehtiin olivat pääsääntöisesti tuttuja ja tunneilla keskityinkin suurimmaksi osaksi työskentelemään ryhmässä joka oli joka kerta jännittävää. Se olisi ollut varmasti helpompaa jos olisin päässyt tunneille joka kerta kun niitä oli. Olisin tutustunut ryhmäni jäseniin paremmin ja hekin olisivat varmasti pystyneet suhtautumaan minuun rennommin ja avoimin. Ryhmä otti kuitenkin minut todella hyvin vastaan ja sillä oli suuri merkitys tuntiviihtyvyyteeni.

13.11.2009
Kalevan lukiossa alkoi 9.11 uusi jakso ja sen myötä uusi kotitalouden kurssi. Kurssin aihe on leivonta josta olen itse hyvin iloinen, koska pidän leivonnasta todella paljon. Uuden kurssin alkaminen toisaalta harmittaa, koska olin vasta juuri päässyt tutustumaan edelliseen ryhmääni ja nyt joutuisin aloittamaan kaiken alusta. Koska kurssi oli alkanut jo maanantaina ilmestyin kurssille uusien tuntemattomien ihmisten eteen perjantaina ja päädyin ryhmään joka oli täynnä minua kaksi vuotta nuorempia poikia. Melkein koko kurssi oli täynnä ekaluokkalaisia, joka toi oman lisähaasteensa heihin tutustumisessa. Edellisessä ryhmässä olin ollut samanikäisten kanssa ja olimme pystyneet puhumaan esimerkiksi kirjoituksista ja muusta abivuoteen liittyvästä asioista joten tuntemattomien ykkösten kanssa yhteisen puheenaiheen löytäminen olisi vähän hankalampaa. Ryhmän pojat olivat kuitenkin mukavia ja annoin heille suurta arvoa että uskalsivat jutella heitä kaksi vuotta vanhemman, tuntemattoman tytön kanssa J
Tunnilla teimme erilaisia muffineita, joista tuli hyviä niin kuin muffineista yleensä tuleekin 😀

Pääsin osallistumaan kotitaloustunneille jälleen vain kerran viikossa joka oli yleensä perjantaisin. Minulla kävi leivontakurssiin liittyen huono tuuri, koska Kalevan lukiossa oli erilaisia tapahtumia juuri perjantaisin eikä tunteja sen takia pidetty aina perjantaisin. Olin yhteydessä opettajaan ja hän antoi minulle kotiin tehtäväksi ruokia. Järjestelmä sopi minulle hyvin, vaikka se kyllä joskus harmitti koska tunneilla opin aina paremmin ja enemmän ja uuteen ryhmään tutustuminen jäi vielä vähemmälle.

Sain opettajaltani tehtäväksi tehdä kotona leivontakurssin aikana mm. Focaccialeipää, mallasleipää, sämpylöitä, karjalanpiirakoita ja suklaakakun mikrossa. Olin hyvin iloinen etteivät kaikki tehtävät olleet perinteisiä ruokia joita olen ennenkin tehnyt vaan mukana oli paljon ruokia jotka olivat minulle aivan uusia.
Focaccialeivästä en ollut ikinä ennen kuulut ja mallasleipää en ollut ikinä ennen tehnyt. Kaikista mieleenpainuvin tehtävä oli kuitenkin karjalanpiirakoiden tekeminen. Se oli todella työläs prosessi vaikka äitini auttoi. En ollut koskaan nähnyt kuinka karjalanpiirakoita tehdään ja opin todella paljon uutta niitä tehdessä esimerkiksi rypyttämisen vaikkei jälki kaunis ollutkaan.

Leivontakurssista erityisesti mieleeni jäi tunti jossa tehtiin Hiiva toiminta koe. Kokeen tarkoituksena oli osittaa hiivan toiminnalle tärkeät olosuhteet. Koe onnistui kun kesken ruokailun yksi ilmapalloista lensi yhden ryhmämme tyttöä päin ja tämä pelästyi. Hiivan toiminta koe jäi varmaankin sen takia erityisesti mieleen koska se käsitteli leivonnan teoreettista puolta jota ei peruskoulussa käsitellä.

Pidin leivontakurssista todella paljon ja tunneilla opin jälleen paljon uusia asioita kuten mitkä aineet kohottavat taikinoita ja mihin kohoaminen perustuu, hiivan toiminta ja miksi muna ja sokeri vaahtoutuvat.

Sain leivontakurssin suoritettua loppuun tammikuun puolessa välissä jonka myötä olin saanut ennen kotitalouden diplomia suoritettavat kaksi kurssia suoritettua. Aloin miettimään diplomia ja kävin kirjastosta lainailemassa kirjoja ja katselin mitä kotoa löytyi. Selailin myös paljon lehtiä ja usein lehdestä löytyikin jokin ohje ja vinkki pullien liittyen.

Tammikuu kului ja diplomi jäi ajatuksissa taka-alalle kun serkkuni häät, preliminäärit lähestyivät.

Helmikuu oli yhtä menoa lentopallopelien, abishowkokousten, äidinkielen tekstitaito kokeen, potkivaisten, penkkareiden, abiristeilyn ja kaiken muun takia. Diplomiin ehdin panostamaan yhä vähemmän ja vähemmän aikaa kunnes lopulta kirjoitukset alkoivat lähestyä uhmakkaasti ja koko aika meni niihin lukemisessa.

26.3.2010
kirjoitukset loppuivat kun sain historian kokeen tehtyä. Maaliskuun viimeiset päivät pyhitän rentoutumiselle ja olen ajattelematta mitään kouluun liittyvää

30.3.2010
Aika alkoi käydä tylsäksi ja huomasin että huhtikuun alku on niin täynnä menoa etten ehdi panostamana pulliin yhtään joten aloitin jo nyt. En ole ikinä ennen leiponut pullia vaan meidän perheessä äiti on leiponut pullat ja minun tehtäväkseni on yleensä jäänyt pullien voitelu kananmunalla ja sokerin laitto pulline päälle. Leivoin ensimmäiset pullani vuoden 2009 lopussa joten tämän päivän pullat ovat elämäni toiset jos koulussa tehtyjä ei lasketa.
Leivoin pullat käyttäen kuivahiivaa, koska tuorehiivaa ei kotoa löytynyt. Kun olin saanut pullat uuniin menin tietokoneelle mikä ei ollut kovin järkevä ratkaisu pullien ollessa uunissa.. onneksi oli vielä toinen pellillinen jonka vahdin kunnolla.
Pullat olivat maulta ihan hyviä, mutta olin käyttänyt selvästikin liikaa jauhoja ja pullan kuori oli kova.

31.3.2010
Aloitin pullien teon ja toivoin onnistuvani paremmin kuin eilen, mutta toisin kävi. Yritin ottaa opikseni viimekertaisesta ja laittaa taikinaan vähemmän jauhoja. Pistin kuitenkin liian vähän ja taikina jäi löysäksi. Pullia ei ollut helppo tehdä ja se koetteli hermoja.

6.4.2010
Aikaa oli kulunut viimekertaisesta epäonnistumisesta ja päätin yrittää uudestaan. En kuitenkaan onnistunut. Kuvittelin taas kerran laittaneeni tarpeeksi jauhoja, mutta kun kohotuksen jälkeen aloin työstämään pullia, niin taikina oli liian löysää ja tarttui kiinni käsiin ja kaikkialle. Soitin jo äidillekin tuskastuneena ettei tästä tule yhtään mitään ja luovutan kohta. Äiti kuitenkin stemppasi ja kehotti kokeilemaan uudestaan uutena päivänä.
Sain ihmeen kaupalla taikinasta edes jonkun muotoisia pullia ja ihan syötäviäkin niistä tuli. vaikka niiden ulkoasu ei kyllä houkutellut.

9.4.2010
Olin turhautunut edellisten kertojen takia ja aloin jo menettää toivoni. Kävin lukemassa keskustelupalstoilta ihmisten keskustelua siitä kuinka saa aikaiseksi hyvän pullataikinan. Keskustelut luettuani ja pari asiaa oivallettuani päätin yrittää uudestaan ja onnistuin. Käytin tuore hiivaa, tarpeeksi jauhoja ja vaivasin taikinaa kauemmin kuin yleensä tarkoituksena saada aikaiseksi kunnon sitko. Ymmärsin etten ollut edellisillä kerroilla vaivannut taikinaa tarpeeksi. Tein taikinasta tavallisia pullia ja halusin myös kokeilla omenapiirakan tekoa pullataikinasta.
Olin todella tyytyväinen kun olin saanut pullat ja piirakan uuniin ja sieltä pois. Ne maistuivat ja ennen kaikkea näyttivät hyviltä.

10.4.2010
Edellisen kerran onnistumisen johdosta aloitin hyvillä mielin uusien pullien teon. Olin jo viisi kertaa tehnyt ihan tavallisia pullia ja halusin koittaa korvapuusteja. Korvapuusteista tuli hyviä ja olin hyvillä mielin sen jälkeen koska olin jälleen onnistunut taikinan teossa.

11.4.2010
Korvapuustien kokeilun jälkeen halusin taas kokeilla jotain uutta. Kävin monta leivontakirjaa läpi etsien mitä pullataikinasta voisin seuraavaksi tehdä. Löysin ohjeen pusuista ja päätin kokeilla niitä.
Pusut ovat vähän niin kuin munkkeja. Niihin tulee hilloa tai marmeladia sisään ja ne voi halutessa kastaa vaikka suklaakastikkeeseen. Pusut onnistuivat muuten hyvin, mutta en käyttänyt hilloa joka kestäisi uunin kuumuuden vaan käytin aivan tavallista jolloin hillo ei oikein kestänyt kuumuutta ja pursusi pusun sisältä ulos uunissa.

14.4.2010
Tapasin opettajani Kalevan lukiossa ja keskustelimme diplomiin liittyvistä asioista ja sovimme aikataulutuksesta.

15.4.2010
Olin jo pitkään katsellut leivontakirjoista pullapitkoja ja päätin koittaa sellaista ihan helppoa ja yksinkertaista. Tein pullataikinan tällä kertaa Myllyn paras jauhopussin kyljestä löytyvästä ohjeesta.

16.4.2010
Tein veljelleni korvapuusteja

17.4.2010
Bostonpulla on esiintynyt lähes jokaisessa leivontakirjassa jota olen selaillut ja nyt päätin itsekin tehdä sellaisen. Luulin aluksi että bostonpullaan tarvitaan jotain erikoisia aineita ja rusinoita ym, mutta luuloni osoittautuikin vääräksi. Bostonpullan pystyi tekemään tavallisella pullaohjeella ja noudattaen kanelipullan ohjetta ja laittamalla pullat pyöreään vuokaan. Bostonpullan tekeminen ei ollut vaikeata (tosin tein sen hyvin, hyvin yksinkertaisesti ja koristelu vähän jäi).

18.4.2010
Olin koittanut ennestään hilloa ja pullaa yhdessä tehdessäni pusuja ja halusin koittaa myös ihan tavalliseen tapaan vain laittamalla hilloa pullan päälle. Vaikka meille ei oltu vieläkään ostettu uuninkestävää hilloa päätin silti tehdä pullat ja laitta aneiden päälle hilloa. Hillo levisi jälleen ja tuli vähän sotkua uuniin mutta makua ei haitannut.
Päätin myös tehdä kanelipullapitkon. Olin nähnyt eräässä leivontakirjassa todella kauniin kanelipullapitkon ja halusin kokeilla omia taitojani ja olin hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

19.4.2010
Seuraavana päivänä minulla olisi opinnäytetyö ja sitä varten suunnittelin mitä tapahtumassa tarjoisin. Päätin tarjota kanelipullapitkon, omenapiirakan ja kanelipullia. Halusin testata kuinka kauan aikaa näiden tekeminen veisi ja päätin leipoa kanelipullapitkon ja kanelipullat. Omenoita ei ollut joten arvioin kaunako sen tekeminen veisi. Tarjottavan tekeminen ja kokeilemisesta oli apua ja se vähän vähensi myös jännitystä.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: