Opinnäytetyö

Suunnittelimme yhdessä opettajani kanssa kuinka suorittaisin opinnäytetyöni. Opettajani ehdotti että järjestäisin koulussa jonkinlaisen tapahtuman jonne voitaisiin kutsua koulun opettajia ja muuta henkilökuntaa. Lisäksi voisin halutessani pyytää ystäviäni mukaan.

Tilaisuus päätettiin pitää tiistaina 20.4. Aloin suunnittelemaan tarjottavaa ja päädyin tekemään pullataikinasta kanelikierteitä, omenapiirakan ja kanelikierrepitkon. Halusin testata kuinka kauan aikaa noiden tekeminen veisi, että tarjottavat olisivat täysin valmiita kun tarjoilu koittaisi. Koska minulla ei ollut omenoita arvioin sen tekemisen keston.

Tiistaina saavuin lukiolle kymmenen jälkeen kolmen ystäväni kanssa ja aloin valmistelemaan pullataikina. Tein pullataikinan hyväksi toteamallani ohjeella:
5dl maitoa
50g tuorehiivaa
2 kanamunaa
2dl sokeria
2tl suolaa
2rkl kardemummaa
15dl vehnäjauhoja
150g voita tai margariinia

Annoin taikinan kohota noin puoli tuntia kunnes aloin leipomaan. Ensiksi päätin tehdä kanelipitkon. Otin kohonneesta taikinasta osan ja kaulin siitä levyn. Pyrin saamaan levyn leveyssuunnassa pidemmäksi kuin korkeussuunnassa, sillä jos pitkosta tulisi kovin paksu se voisi jäädä raa’aksi sisältä.
Levitin levylle sulaa margariinia, omenamarmeladia, kanelia, sokeri ja vaniljasokeria jonka jälkeen rullasin levyn rullaksi. Saksin rullan viipaleiksi jotka asettelin aina toisen viipaleen oikealle puolelle ja toisen vasemmalle. Jätin pitkon kohoamaan ja aloin tekemään kanelipullia.
Valmistin kanelipullat samalla lailla kuin olin tehnyt kanelipitkon paitsi että jätin marmeladin pois välistä. Kun olin saanut kanelipullat kohoamaan tein lopputaikinasta omenapiirakalle pohjan ja annoin ystävilleni tekemistä kun he saivat kuoria ja viipaloida omenat.

Piirakkaan ei tarvita paljoa taikinaa. Taikinaa oli kuitenkin jäänyt vähän liikaa ylitse, mutta päätin käyttää sen kaiken. Kaulin taikinasta ympyränmuotoisen levyn ja asetin sen piirakkavuokaa.
Ladoin omenat taikinan päälle ja ripottelin sokeria ja kanelia vielä koristeeksi. Piirakan pystyi laittamaan uuniin heti koska sen ei tarvinnut antaa enää kohota. Kun pitko ja kanelipullat olivat kohonneet tarpeeksi voitelin ne kananmunalla ja ripottelin päälle raesokeria jonka jälkeen laitoin ne uuniin. Kun leivonnaiset olivat uunissa siistin paikat ja tiskasin. Ystäväni auttoivat myös tiskaamalla ja yhdessä katoimme pöydän. Tarjoilun oli määrä alkaa kello 13.00. Olin osannut suurin piirtein suunnitella ja arvioida tarvitsemani ajan mutta en ollut kotona tehdessäni muistanut että koulussa pystyn käyttämään useampaa uunia.
Kello 13 koulun rehtoria, kanslisti ja opinto-ohjaaja saapuivat.

Kun tapahtuma oli päättynyt sain huokaista helpotuksesta. Olen itse hyvin jännittävää tyyppiä ja tapahtuma jännitti. Olin onnellinen että olin harjoitellut tilaisuutta ennen kotona joka osaksi lievensi jännitystä. Kaiken puolin olin tyytyväinen suoritukseeni vaikka tiettyjä asioita olisin voinut tehdä toisin. Minun olisi kannattanut tehdä yhden taikinan sijaan kaksi tai kolme jolloin olisimme pystyneet arviomaan eri taikinoiden kohotusaikoja, rakennetta ja makua paremmin. Tein pullataikinan kohotessa toisen taikinan jossa käytin kuivahiivaa tuorehiivan sijaan, mutta taikina epäonnistui koska en käyttänyt siihen tarpeeksi jauhoja. Taikinasta jäi kohotuksen jälkeen liian löysää eikä siitä pystyn leipomaan. Lisäsin kohotuksen jälkeen taikinana jauhoja ja leivoin niistä pullia, mutta en halunnut tarjota niitä koska en ollut lopputulokseen tyytyväinen.
Tarjoilun aikana vieraat täyttivät kyselylomakkeita joissa kysyttiin seuraavia asioita:
– ruoassa erityisen hyvää
– ruoassa parantamisen varaa
– mitä itse tekisit toisin, jotta ruoasta tulisi vieläkin parempaa
– ulkonäön arvosana (asteikolla 1-5)
– maun arvosana (asteikolla 1-5)
Yleinen mielipide kanelipitkosta oli hyvä. Ulkonäön ja maun keksiarvosanat olivat 4½
Vieraiden mielipide omenapiirakasta oli pitkälti sama kuin omani: piirakka oli hyvää mutta sen reuna olisi saanut olla ohuempi. Ulkonäön keskiarvosana oli 5 ja maun 4.
Tarjoilusta parhaaksi nousivat kanelipullat jotka saivat sekä ulkonäön että maun keskiarvoksi 5.

Omasta mielestäni osasin ylläpitää järjestyksen, suunnitella työni etenemisen ja toimia hygieenisesti hyvin. Parantamisen varaa olisi ollut energian käytössä. Osasin kyllä laittaa uunit oikeaan aikaan päälle niin etteivät ne olleet turhaa aikaa päällä, mutta minulla olisi ollut hyvin aikaa käyttää vain kahta uunia kolmen sijaan. Ongelmanratkaisu kyky siinä kohtaa kun kuivahiivasta tehty taikina epäonnistui olisi voinut olla parempi.
Parantamisen varaa on ja se on hyvä asia. Opinnäytetyön myötä opin taas uutta ja pystyn keittymään parempaan suuntaan.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: